Humenskí poslanci o vstupe mesta do transformácie NsP nerozhodli

20.07.2005 Humenné

Humenné 20. júla (TASR) - Poslanci samosprávy mesta Humenné oddialili rozhodnutie o vstupe do akciovej spoločnosti na správu miestnej Nemocnice s polikliniko...
Humenné 20. júla (TASR) - Poslanci samosprávy mesta Humenné oddialili rozhodnutie o vstupe do akciovej spoločnosti na správu miestnej Nemocnice s poliklinikou (NsP) Andreja Leňa. Po bezmála dvojhodinovej diskusii na dnešnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) nakoniec odhlasovali, že návrh na vstup stiahnu z rokovania a vrátia sa k nemu v auguste.

Návrh na stiahnutie z rokovania predložil predseda poslaneckého klubu koalície ĽS-HZDS - KSS - ANO Andrej Semanco. Podporilo ho 13 poslancov, šiesti sa zdržali a len jeden bol proti - Juraj Vaňo (nezávislý, zvolený za ĽS - HZDS).
Poslanci mestského parlamentu dostali na rokovanie návrh, na ktorom sa podieľali aj členovia komisie ustanovenej MsZ spolu s predstaviteľmi Prešovského samosprávneho kraja (PSK), do zriaďovateľskej pôsobnosti ktorého NsP patrí. Podľa pôvodného uznesenia mali poslanci rozhodnúť o vstupe mesta do obchodnej akciovej spoločnosti, v ktorej by pripadlo 66 percent vybranému investorovi. Zvyšné percentá by si medzi sebou rovným dielom podelili PSK a mesto Humenné. Predchádzalo by tomu vytvorenie spoločnosti s ručením obmedzeným rovnakým podielom s účasťou mesta a PSK.
Primátor mesta Vladimír Kostilník (nezávislý), pôvodným povolaním lekár odmietol v často ostrej výmene názorov predovšetkým so Semancom a Ivanom Hoptom (ĽS-HZDS - KSS - ANO), že by mal osobné záujmy vo vzťahu k premene NsP. Bol zástancom toho, aby poslanci rozhodli aj napríklad tak, že mesto do transformácie NsP nevstúpi. Hopta apeloval na to, že súkromná firma by nemala mať väčšinu v NsP. Ak áno, tak potom bez účasti mesta. Ďalší viacerí diskutéri upozornili na to, že 17 percent podielu je pre mesto málo. Jozef Babják (SDKÚ) konštatoval, že mesto vstúpilo do procesu transformácie na základe schváleného uznesenia MsZ. \"Dobre si zvážme všetko, lebo zakladáme do budúcnosti pre mesto nové práva a povinnosti, \" dodal.
Zo štyroch NsP v správe PSK bola už transformovaná v Starej Ľubovni. PSK a mesto Stará Ľubovňa založili neziskovú organizáciu (n. o. ) poskytujúcu všeobecne prospešné služby - Ľubovnianska nemocnica, n. o. Zároveň pre túto n. o. prenajali za korunu NsP. Organizácia začne fungovať od 1. septembra a má už svoje orgány. NsP vo Svidníku by sa mala transformovať na obchodnú spoločnosť po dohode o nájomnej zmluve medzi PSK a spoločnosťou Vitesa, ktorá patrí do finančnej skupiny Penta Investments. Zatiaľ nejasno zostáva okolo premeny NsP vo Vranove nad Topľou.
 

Vyberte región